سفارش تبلیغ
صبا ویژن

lasmod

دکترحسابی کیست؟(توضیحات از زندگینامه محمود حسابی)

    نظر

پدرش (سید عباس معزالسلطنه) و مادرش (گوهرشاد حسابی) هر دو اهل تفرش بودند. او چهار سال اول دوران کودکیاش را در تهران سپری نمود. سپس به همراه والدین و برادرش عازم شامات شد. در هفت سالگی تحصیلات ابتدایی خود را در بیروت، با تنگدستی و مرارتهای دوری از میهن، در مدرسه کشیشهای فرانسوی آغاز کرد. در همان زمان تعلیمات مذهبی و ادبیات فارسی را نزد مادرش فرا میگرفت. او قرآن کریم و دیوان حافظ را از حفظ میدانست. وی اعتقادی ژرف به قران داشت. او همچنین بر کتب بوستان، گلستان سعدی، شاهنامه فردوسی، مثنوی مولوی و منشات قائم مقام فراهانی اشراف کامل داشت. محمود حسابی در 12 شهریور سال 1371 هجری شمسی در بیمارستان دانشگاه ژنو درگذشت. آرامگاه (خانوادگی) وی در شهر تفرش قرار دارد

 

تحصیلات


شروع تحصیلات متوسطه او مصادف با آغاز جنگ جهانی اول و تعطیلی مدارس فرانسوی زبان بیروت بود. از این رو، به مدت دو سال در منزل به تحصیل پرداخت. پس از آن در کالج آمریکایی بیروت به تحصیلات خود ادامه داد. در سن هفده سالگی لیسانس ادبیات، و در سن نوزده سالگی لیسانس بیولوژی را اخذ نمود. پس از آن در رشته مهندسی راه و ساختمان از دانشکده فرانسوی مهندسی در بیروت فارغ التحصیل شد. در آن دوران با اشتغال در نقشه کشی و راهسازی، به امرار معاش خانواده کمک میکرد. او همچنین در رشتههای پزشکی، ریاضیات و ستاره شناسی به تحصیلات دانشگاهی پرداخت.


دکتر حسابی در دانشگاه سوربن فرانسه، در رشته? فیزیک به تحصیل و تحقیق پرداخت. در سال 1927 میلادی در سن بیست و پنج سالگی دانشنامه دکترای فیزیک خود را، با ارائه? رسالهای تحت عنوان «حساسیت سلولهای فتوالکتریک»، با درجه عالی دریافت نمود.


دکتر حسابی در دانشگاه پرینستون آمریکا تحت نظر پروفسور انیشتین فرضیاتی درباره «بی نهایت بودن ذرات» و «عبور نور از مجاورت ماده» ارائه نمودالگو:نیازمند مدرک. سپس در دانشگاه شیکاگو برای اثبات فرضیههایش آزمایشاتی انجام داد.


شرکت راهسازی فرانسوی که او در آن مشغول به کار بود، به پاس قدردانی از زحماتش، وی را برای ادامه تحصیل به فرانسه اعزام کرد. در سال 1924 میلادی به مدرسه عالی برق پاریس راه یافت و در سال 1925 میلادی فارغ التحصیل شد.


زبانهای خارجی


حسابی علاوه بر زبان فارسی، به زبان عربی، فرانسوی، انگلیسی و آلمانی تسلط داشت. در تحقیقات علمی خود از زبانهای سانسکریت، لاتین، یونانی، پهلوی، اوستایی، ترکی، ایتالیایی و روسی نیز استفاده مینمد


فعالیتهای شغلی و اجتماعی


فعالیت های دکتر حسابی


او همزمان با تحصیل در رشته معدن، در راه آهن برقی فرانسه نیز کار میکرد. پس از فارغ التحصیل شدن در رشته معدن، در معادن آهن شمال فرانسه و معادن زغال سنگ ایالت «سار» به کار مشغول شد.


وی با وجود امکان ادامه تحقیقات در خارج از کشور، به ایران بازگشت و به پایه گزاری علوم نوین و تاسیس دارالمعلمین و دانشسرای عالی، دانشکدههای فنی و علوم دانشگاه تهران، نگارش دهها کتاب و جزوه و راه اندازی و پایه گزاری فیزیک و مهندسی نوین پرداخت.


وی همچنین در کابینه محمد مصدق، وزیر فرهنگ بود.


موسیقی


حسابی با شعر و موسیقی سنتی ایران و موسیقی کلاسیک غرب به خوبی آشنا بود. وی با کمک تنی چند از دانشجویان خود در دانشسرای عالی توانست تغییراتی در کاسه سه تار (ساز ایرانی) ایجاد نماید.


ورزش


وی در چند رشته ورزشی نیز موفقیتهایی کسب کرد، از جمله کسب مدرک نجات غریق در رشته شنا .


افتخارات


افتخارات دکتر حسابی


وی به سبب تلاشهای خستگی ناپذیر لقب پدر علم فیزیک و مهندسی نوین ایران در کشور را کسب نمود.


ایشان همچنین به دریافت بالاترین نشان علمی فرانسه یعنی لژیون دونور مفتخر گردید.


وی درسال 1990 به عنوان «مرد اول علمی جهان» برگزیده شد.


خدمات


گلاولین نقشه برداری فنی و تخصصی کشور (راه بندرلنگه به بوشهر)


گل اولین راهسازی مدرن و علمی ایران (راه تهران به شمشک)


گل اولین مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران


گل پایه گزاری اولین مدارس عشایری کشور


گل پایه گزاری دارالمعلمین عالی


گل پایه گزاری دانشسرای عالی


گل ساخت اولین رادیو در کشور


گل راه اندازی اولین آنتن فرستنده در کشور


گل راه اندازی اولین مرکز زلزله شناسی کشور


گل راه اندازی اولین رآکتور اتمی سازمان انرژی اتمی کشور


گل راه اندازی اولین دستگاه رادیولوژی در ایران


گل محاسبه و تعیین ساعت ایران

منبع:bia2skin